lördag 23 april 2011

Can't Nickname the Truth

Om du någonsin gått i lågstadiet är oddsen stora att du vid något skede fick ett smeknamn du hatade. Det kan ha varit ett utmärkande drag ("Pittnäsa", Dumbo") eller något sådant, men oberoende var det värsta du kunde tänka dig att detta skulle bli ditt namn för alltid.

Du känner till flera personer som faktiskt fick det - de finns i varje historiebok. Nissar som...

Che Guevara
Riktigt namn: Ernesto Guevara
Smeknamnet betyder: "Hej!"

Teskjortsmodellen och marxistgerillan Ernesto Guevara är kanske en av de mest berömda revolutionärerna i modern tid. Född i en övre medelklassfamilj i Argentina, fick han för sig att yra runt ett tag i Syd- och Centralamerika, något som ledde till en rätt populär bok om hans resor. Därefter hittade han på en massa hyss med sin kompis Fidel Castro.

Smeknamnet:
Du vet de där serietidningsstereotyperna där alla kommunister kallar varandra kamrat? Herr Guevara var faktiskt sådan. Som det visar sig är Che ett argentinskt ifyllnadsord. Det saknar egentlig mening, vilket gör det en aning krångligt att översätta. Ibland används det för att få uppmärksamhet, lite som "Hej! Måjn! Yo!" eller sådant och ibland som en vänskaplig hälsning, vänner emellan som "Kompis! Dude! Bro!" och ibland använder argentinarna den utan någon direkt orsak, som "öh, hmm, eller typ..."

Guevara tyckte om att säga detta ord. Ofta. Så, när han lämnade Argentina och använde ordet på samma sätt som kakmonstret använder "OMNOMNOMNOM!" märkte folk detta. Enligt självaste Fidel själv, fick Ernesto smeknamnet när han mötte några exilkubaner i Guatemala år 1953. Han påpekar dock inte att om Guevara skulle varit en övremedelklasspojke från Helsingfors skulle han hetat Vaheettääde Guevara nu.



Pocahontas
Riktigt namn: Mataoka
Smeknamnet betyder: Slampa

Think fast, ge mig namnet på en berömd indiankvinna. Oddsen är ganska goda att runt 110% av er nu sade Pocahontas. Om du aldrig hört om henne har du inte bara missat grundkursen i nordamerikansk kolonialhistoria, utan även grundkursen i Disneyprinsessologi, men här är i varje fall den korta versionen. Hon var dotter till en hövding, mötte kapten John Smith med entourage i den tidiga, engelska kolonin Jamestown och ryktades att kunna måla med alla färger i en vind...

Sådana fraser förekommer enbart i Disneyfilmer och LSD-tripar
Smeknamnet:
Mataoka hade de facto ett flertal namn. Som en medlem i Powhatanstammen följde hon deras tradition att ha ett hemligt "sant namn" och flera andra personnamn. Hennes hemliga namn var "Mataoka" och hennes huvudsakliga personnamn var Amonute. Och för att rätt skall vara rätt tog hon även det kristna namnet "Rebecca Rolfe" när hon gifte sig med en engelsman, eftersom lagen i England bestämde att allt skulle vara så tråkigt som möjligt.

Så varifrån kommer då namnet Pocahontas? Enligt indianhistorikern William Stith, skulle det vara ett smeknamn från hennes stam så att engelsmännen inte kunde skada henne genom att känna till hennes hemliga namn. Betydelesen? "Den lilla lättfotade". Eller för att använda en modern benämning: slampan. För ingen skulle nu kunna skada henne med ett sådant namn...

Det är självklart svårt att komma med en helt exakt översättning och olika källor har påstått att den svenska motsvarigheten är "den oanständiga" eller den "den olydiga". Vilket jag tycker att bara låter som lite mer politiskt korrekta sätt att säga slampa samt ger lite småobehagliga undertoner till skolflickor med Pocahontashuppare.



Wild Bill
Riktigt namn: James Butler Hickok
Smeknamnet betyder: Typ med en stor, löjlig näsa.

Precis, "Bill" var ett smeknamn lika mycket som "Wild" eftersom hans namn var inte William. Som du säkert vet var Wild Bill Hickok en av de mest berömda, halvmytiska nissarna i Gamla Västern (på en nivå av Wyatt Earp och Billy the Kid). Hickok stred för nordstaterna i inbördeskriget och är mest känd som revolverman, spejare, professionell spelare och lagman.

Smeknamnet:
Det var egentligen ett skämt om hans utseende och specifikt hans enorma, lutande näsa och utstående överläpp och den första varianten på Hickoks smeknamn var de facto "Duck Bill" (anknäbb).

Kvack kvack kvack
Det finns till och med dokument för att bevisa det. Tydligen tyckte domstolarna i Nebraska att åtal var ett bra tillfälle att retas med folk. Och det bevisar bara det gamla ordspråket: "Jävlas inte med en domstolssekreterare".

"Wild"-delen verkar däremot vara hans eget påfund. Troligtvis trött på att folk kastade torrt bröd på honom överallt, odlade han mustasch och började insistera att hans namn var "Wild Bill". Men han fick i alla fall det sista skrattet, genom att ha en hemlig affär med Sarah Shull, älskarinnan till den man som började kalla honom Duck Bill. Hajoo med det...



Platon
Riktigt namn: Aristocles
Smeknamnet betyder: Fetto (möjligtvis)

Som den mest berömda studenten hos Sokrates är Platon en synonym för gammal, grekisk filosofi och om du gått en kurs i logik har din professor nämnd hans namn åtminstone en gång. Och har du kommit i gräl med en förstaårets filosofibesserwisser har du sannolikt hört hans namn tusentals gånger.

Smeknamnet:
Min första aning, dvs att Aristocles lät överdrivet grekiskt, visade sig vara fel. Det var nämligen Platons brottningstränare, Ariston från Argos, som gav honom detta smeknamn och det finns flera teorier till varifrån namnet kommer.

En del har föreslagit att det kom från hans breda panna eller hans... ...robusta fysik. Andra har nämnt att det är ett tecken på bredde av hans bildning, men personligen tycker jag att detta låter som något Platon själv kommit på för att övertyga andra att han inte hade en märklig kroppsform.

Märkligast är dock att en persons bredd är en så underlig sak att kommentera. Vi gör oss ofta roliga över folks längd eller vikt, men bredd? Antingen hade grekerna en helt annorlunda syn på smeknamn eller så var Platon RIKTIGT SJUKT bred.



Caligula
Riktigt namn: Gaius Julius Caesar Augustus Germanicus
Smeknamnet betyder: Små sandaler

Historien kommer ihåg Caligula för en sak, och endast en sak: Att han var totalt jävla vansinnig, till och med jämfört med andra romerska kejsare (ett inte superstabilt pack). Det är som att vinna guld på sjukt galen-OS. Om det sedan hade att göra med att hans mamma blev landsförvisad när han var liten eller att han tyckte om att dricka vatten smaksatt med bly låter jag dock vara osagt. Men vad det än var så kvarstår det faktum att han utropade sig själv till gud, försökte få sin häst vald till senator och förklarade krig mot havet.

"Där ligger det där självgoda aset och konspirerar mot mig. FRAM MED LEGIONERNA!"
Smeknamnet:
Eller så kom galenskapen från att han var känd som sitt barnsmeknamn resten av sitt liv. Caligula betyder nämligen små sandaler (efter det latinska calige = sandal). För, som liten var lill-Calle ofta ute med pappa Germanicus och farfar kejsar Tiberius, när de ledde soldater under krigståg. Vid något skede fick han en egen liten soldatuniform, komplett med gulliga små sandaler. Och elitdödarteameti hans livvakt hade inte direkt något bättre att göra en att titta på när en liten pojke lekte krig, och speciellt de små sandalerna han marscherade omkring i. Så de började kalla honom "Lillsandalen", vilket fastande, trots att lill-Calle så småning växte upp till att leda det mäktigaste imperiet i den kända världen.

Enligt Seneca så avskydde Caligula sitt smeknamn. Och ja, han var en psykopat med rejäl indianbrist i kanoten, men man kanske kan ta saker och ting i perspektiv. Tänk dig själv vad du skulle göra om ett helt land kallade dig "Pyjamas-Nisse" bakom din rygg... och att historien sedan ENBART kommer ihåg dig för det.

2 kommentarer:

  1. Vem hade minst mumin i dalen, Caligula, Commodus eller Caracalla?

    SvaraRadera
  2. rejäl indianbrist i kanoten, suveränt! hahaha :)

    SvaraRadera