tisdag 17 maj 2011

The Roots of Coincidence

Det som sägs om tidsresor är sant. Man reser tillbaka i tiden och ändrar på en endaste liten grej och plötsligt är historien full av nazister och dinosaurier. Om man börjar titta tillbaka genom historien så hittar man gång på gång exempel på att de stora brytningspunkter som bygger upp historien ofta står och faller på någon fullkomligt ovidkommande tillfällighet. Ändra på den och historiens hela förlopp ändras med den.


Smörgåsen som startade ett världskrig
Du har säkert hört att Det Stora Kriget (även känt som första världskriget) började med mordet på en österrikisk ärkehertig som hette Franz Ferdinand, vilket startade en dominoeffekt som ledde till miljoner döda. Du vet dock kanske inte att det som knuffade omkull den första brickan var en smörgås.

En gång fanns det en kille som hette Gavrilo Princip. Han var en bosnienserbisk student och gerilla som var medlem i en hemlig rörelse vid namn Crna ruka (Svarta handen). Och även om detta låter som en ondskefull organisation av satanistpräster som i hemlighet styr världen var det frågan om något inte fullt så genomhäftigt: en slavisk frihetsrörelse. Och de fullkomligt avskydde Franz Ferdinand.

Den världsomvälvande tillfälligheten
En sak skall man ha klart för sig. Gavrilo Princip ville oerhört mycket ha livet av farbror Franz, det är hur det gick till som är så rasande underligt.

Sommaren 1914 reste Franz Ferdinand, hans fru och det obligatoriska entouraget av mindre viktiga politiker och random campfollowers som alltid samlas runt en blir-snart-lönnmördad-fjant, runt på gatorna i Sarajevo i en dumdristigt öppen bil. Svarta handen hade gjort upp en fiffig och intrikat komplott som i stort sett gick ut på "vi tar livet av dumjäveln på något sätt", men som det ofta går vid lönnmordsförsök, gick en hel del åt helvete.

När Franzs bilkonvoj passerade de sammansvurna kastade en av dem, Nedeljko Cabrinovic, en handgranat mot hans bil, men detta var en handgranat från 1914 (dvs den var skit) med en brinntid på över 10 sekunder så när den slutligen briserade hade FF hunnit ut ur farozonen. Stackarna i bilen bakom råkade dock vara rakt på den och sprängdes i småbitar medan lönnmördarna smet i kaoset som följde.

Cabrinovic tog ett cyanidpiller, vars bäst-före-datum gått ut och inte tog livet av honom, hoppade i den meterdjupa floden för att "dränka" sig. Franz med följe verkade vara i säkerhet. Men han var fanimig inte färdig med att utsätta sig för livsfara ännu. Mot inrådan från i stort sett alla hade han beslutit att åka till sjukhuset för att hälsa på dem som sprängts upp i stället för honom. Problemet var att hans förare inte hade en jävla aning var det låg och slutade upp med att irra omkring i Sarajevos centrum, tills de helt av en slump passerade en delikatessbutik där Gavrilo Princip, jepp du gissade det, tog sig en fan-det-sket-sig-smörgås.

Efter att obligatorisk ha stått och stirrat en stund på grund av sin osannolika tur drog Princip sin pistol och ändrade historiens lopp.

Och detta ledde till vad?
Först bröt första världskriget ut. Efter kriget föll världsekonomin i bitar. Som var en av orsakerna att tyskarna valde Hitler till ledare. Och han startade andra världskriget. Som slutade med ett par atombomber. Vilket ledde till kalla kriget. Vilket innehöll Vietnamkriget. Som gav oss hippier.

Gavrilo Princips fel
Så där ser man. Nästan allt fanskap på 1900-talet skulle kanske ha undvikits om inte Gavrilo Princip skulle blivit småsugen på något att käka.



Cigarrlådan som vann det amerikanska inbördeskriget
Vad skulle du göra om du skulle hitta en pafflåda liggande någonstans mitt ute i käpphelvete, som, till exempel, en gammal cigarrkartong eller något sådant. Skulle du ignorera den? Sparka den mot en förbipasserande ekorre i brist på annat att göra? Anta att den innehöll något äckligt, som en mänsklig mjälte stulen av ryska maffian, och lämna den ifred?

Under amerikanska inbördeskriget råkade unionskorpralen Barton W. Mitchell just på en sådan till synes värdelös låda, men gjorde inget av föregående utan öppnade den. Och såg kanske med detta till att USA är ett land idag och inte två.

Den världsomvälvande tillfälligheten
Sent under 1862 var sydstatsarmén på gång med ett ganska framgångsrikt anfall på Maryland. Federalisternas överbefälhavare, Robert E. Lee gjorde då upp ett dokument kallat Special Order 191, som mycket detaljerat beskrev rörelsemönstret för varje brigad i the Army of Northern Viriginia under de närmaste månaderna. Han gav kopior av denna order endast till sina mest pålitliga generaler, som Thomas "Stonewall" Jackson

Han kunde ha gjort mos av dig med sina ögonfransar
Jackson var dock allt för lat för att skriva ut individuella order till varje brigadchef så han gav dem i stället kopior av 191. En av dessa var Daniel Harvey Hill, som behandlade den på samma sätt som man nu gör med deklarationsdokument eller andra viktiga papper: han lämnade dem på marken, i en låda, virade runt tre cigarrer. Och glömde sedan bort dem.

Flera dagar senare hittade den tidigare nämnde unionsspanaren Mitchell pappren på en lägerplats, sannolikt tänkande, "Hej! Gratis cigarrer!" Han märkte att cigarromslaget såg viktigt ut och skickade dem till sin närmaste chef. Som i sin tur skickade dem till sin chef. Och vem vet hur många chanser pappret hade att tappas bort, ätas av hästar, bli genomblodat eller rent generellt få personen som håller i det sprängt till skit av artillerield, men slutligen nådde det fram till en adjutant som kände igen Lees underteckning. Och som gav pappret till unionsgeneralen George McClellan.

Och detta ledde till vad?
Någonsin hört talas om slaget vid Antietam? Om inte är det en blodigaste dagen i nordamerikansk historia, alla kategorier. Nordstaterna vann slaget (med nöd och näppe) och efter det hade sydstaterna egentligen ingen chans.

Men orsaken till att de ens hade någon chans var att de i stort sett hade lyckats hitta en officiell walkthrough för Robert E. Lees Invasion of Maryland. Och från och med detta var en nordstatsseger i stort sett garanterad. Lincoln kände sig tillräckligt säker för att kunna hålla Gettysburgtalet, slaveri blev officiellt avskaffat, södern återförendades med resten av unionen och allt tal om att lämna unionen slutade för alltid. I alla fall tills de valde en svart president.



Hjärtattacken som räddade västvärlden
Du vet hur varje serietidnings- och James Bondskurk värd sitt salt har någon högtravande plan för hur de skal erövra världen (Step 1: collect underpants. Step 3: we rule the world). Hela världen? Kom igen!  Det kan inte finnas någon som skulle klara av det...

Eller så tänker serietidningsbovar inte tillräckligt stort, för det kan göras. Och, om det inte var enbart för en välplacerad hjärtattack, skulle det sannolikt redan ha gjorts.

Den världsomvälvande tillfälligheten
Välkomna till centraleuropa, cirka mitten på 1200-talet. För några år sedan fick du höra hur en mäktig, främmande nation i Långtbortistan, ledd av någon som heter Djingis khan, krossat dina förhatade fiender, muslimerna. "Great success!" säger du. "Min fiendes fiende är min vänn! Vad kan gå fel med detta?!"

Europa
Sedan börjar saker bli lite otydliga. Du hör om en mystisk armé som fullkomligt tillintetgör Ryssland. "Nämen, vad vad fan är det här?! Ryssarna är kristna! Okej, de är ortodoxa kättare, men de är i alla fall kristna!" Och så plötsligt möter du din nya BFF. Men i stället för att ha med sig nallekarkki och ett flak pilsner kommer han för att slakta dig och allt du står för.

Gott folk, låt mig presentera mongolinvasionen av Europa. Och Europa, med sina tungt lastade riddare och pissfattiga bönder kunde göra fuck all för att förhindra den. Mongolerna, ledda av Djingis khan, och senare av hans son Ögedei, slog arméerna från europeiska stormakter som Ungern och Tysk-Romerska Riket i småbitar. De plundrade Polen tomt (tacka fan för att det landet aldrig har behövt lida på nytt) och gjorde sig klara för att hoppa på nästa tättbebyggda område: Tyskland.

Då plötsligt dog Ögedei, mongolernas storkhan, i en hjärtattack och alla blev tvungna att sticka hem. Mongolisk tradition bestämde nämligen att hela armén måste vara på plats när en ny khan installerades. Alla visste naturligtvis om att Ögedeis son Güyük skulle bli hans efterträdare, men man måste i alla fall tillbaka till Mongoliet för att "rösta" fram honom. Eller rösta på någon annan och få ett svärd genom ansiktet.

Och detta ledde till vad?
Mer än man kunde ana faktiskt. En ganska nyligen utkommen bok spekulerar att mongolernas erövring och allmänna förstörande av muslimskt kärnområde och deras i jämförelse skonsamma behandling av Europa var det som lät västvärlden bli det maktcentrum det blev.

För när man hade dödat färdigt och alla skallpyramiderna var byggda, var mongolerna mycket duktiga på att förena världen. Nya handelsrutter öppnades och kontakter skapades mellan olika större befolkningsgrupper. Så medan Kina och Mellanöstern blev uppeldade fick Europa nya kontakter österut. Detta i sin tur blev en grundförutsättning för upptäckartiden. Och resten är... ...nå, ni vet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar