onsdag 4 januari 2012

Hidden Away

De flesta brukar anse att klassisk konst är något fint, högkulturellt men samtidigt en aning kvalmigt och överseriöst. Men det är bara för att de inte skrapar lite på ytan och kikar närmare. Som jag redan har skrivit är en stor del av konsten något av en "Where's Waldo"-bild men med flera minipilin och inte fullt lika många kommentarer av dina kompisar om det kommer på dig med bilden i högsta hugg...


Ambassadörerna
Ambassadörerna av Hans Holbein den yngre är ett hemlighetsfullt mästerverk så smockfullt av av startegiskt utplacerade saker och gömda budskap att den skulle få Stanley Kubricks huvud att explodera. Porträttet (som antas föreställa Jean de Dinteville och Georges de Salve) är en studie i perspektiv och går så långt in på området att det även tycks innehålla en 1500-talsmotsvarighet till ett photoshopklåperi.

Ärmpuffighet = 300%
Påskägget:
Men det handlar egentligen om ett häftigt litet trick kallat anamorfos. Det enda man behöver göra är att se bilden snett från sidan...

It's I, Jack, the Pumpkin King!

Detta är Holbeins utstuderade sätt att visa oberoende vad du gör i livet kommer du ändå att dö vid något skede.Men om man kommer ihåg att det här pseudohologrammet gjordes för hand år 1533, är jag inte helt säker på att detta gällde Holbein själv, utan när hans tid på jorden var slut återvände han nog endast till den dimension han kom från.



Skolan i Athen
Skolan i Athen är sannolikt det mest ikoniska renässanskonstverk som som också fungerar som skivomslag för ett par Guns N' Roses-skivor.

Det var även under renässansen som Axl Rose började spela in  Chinese Democracy...

Påskägget:
Medan man kan använda hela dagen på att prata om alla cameon som Rafael målade in i bilden...

Man ser Sokrates, Platon, Alexander den Store, samtliga Turtles och många, många till

...så är det inget om man jämför med vad en annan renässansmästare, Donato Bramante, bidrog till projektet. Enligt Giorgio Vasaris Le Vite de' più eccellenti pittori, scultori, e architettori da Cimabue insino a' tempi nostri så lät Rafael Bramante vara ansvarig för freskens "arkitektur", och, hast du mihr gesehen, så råkade dessa vara de exakta ritningarna för Peterskyrkan som han jobbade på som ett sidoprojekt. Skolan i Athen lät således betraktaren få en blick från golvet av den färdigställda basilikan mer än ett århundrade innan det färdigställdes.


Bramante hade nämligen hela katedralens färdig i sitt huvud och tack vare Rafael kunde han smyga i en liten förhandstitt i fresken, som något slags renässansversion av en Pixarfilm. Eller i alla fall om Pixar skulle lägga in smygtittar på filmer som inte släpptes före 2126...



The National Cathedral
The Cathedral Church of Saint Peter and Saint Paul, mer känd som Washington National Cathedral, är den sjätte största katedralen i världen och var när den färdigställdes 1990 i stort sett ett amerikanskt försök till att bryta det europeiska monopolet på stora, majestätiska kyrkor.

Nästan 22 år av stolt arkitekturhistoria
Påskägget:
Hela platsen är smockfull av hyss: Det finns en bit månsten inlagt i en glasmålning och det är troligtvis den enda  kyrka i världen som har en byst av Darth Vader på sin vigda mark.

Vilket å andra sidan rättfärdigar alla dem som beskriver sin religion som "Jedi" på undersökningar

På 80-talet ordnade katedralen en tävling i National Geographics tidining World, för att låta folk designa grotesker till kyrkan, ju galnare desto bättre. Bland tävlingens vinnare var den tredjeplacerade Christopher Rader, som, och jag vill verkligen understryka detta, absolut inte var något barnsligt alias för Darth Vader.

Och om ni inte tror mig så kan ni fråga Christophers nära vän, Varth Dader, som uttryckligen rätade ut alla frågetecken: "Jag... HAN! Han har verkligen inte ett påhittat namn. Och är absolut inte... han, den där andra killen, han med den manliga, svarta manteln. Det är inte Chris. Chris är bara en harmlös liten pojke."

This is not the Chris you are looking for


Arnolfiniporträttet
Den flamländska 1400-talsmästaren Jan van Eyck var så galet duktig att hans pensel mer eller mindre var en medeltida HD-kamera. På hans konto kan man lägga några av de mest utstuderat detaljerade målningarna någonsin, men speciellt värd att notera är Arnolfiporträttet från 1434.

Även känt som "Strykful Vladimir Putin med hans lika fula och höggravida hoito"

Påskägget:
Det finns de facto fyra personer på bilden, och nej, de gömmer sig inte under mannens fantastiska pimputstyrsel. Titta väldigt, väldigt noga på den konvexa spegeln längst bak i fonden.


Van Eyck målade hela målningen en gång till, inklusive paret vars synvinkel vi uppenbarligen delar, baklänges och i ett fisheyeperspektiv, på en minimal, närmast omärkbar bit av bakgrunden. Ingen vet exakt vem de två nissarna skall föreställa, men en del förståsigpåare anser att signaturen ovanför spegeln pekar på att den ena är van Eyck själv. Men det där låter som en allt för mesig förklaring för något så galet spåpetigt. Min teori? Att det antingen handlar om Dr. Who eller Marty McFly...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar